Fordele og ulemper ved at sove med en tyngdedyne

Der er mane både fordele og ulemper ved at sove med en vægtdyne. Vægtdyner er de senere år blevet mere og mere populære, men det kan være en god ide at sidde sig ind i deres effekt, inden man går ud og køber en.

En vægtdyne er, som navnet antager, en dyne der vejer noget. De har nogle forskellige vægte, så du kan vælge den rigtige dyne ud fra din kropsvægt. Hvis du for eksempel vejer 70 kg, så vil en dyne på 9 kilo være optimal til dig. Vægtdyner er nemme at skaffe og du kan nemt finde en vægtdyne i Norge, Sverige og Danmark, men også i mange andre europæiske lande.

Hvorfor sove med vægtdyne?

For mange mennesker har vægtdynen den fordel, at man føler sig mere tryk og til pas når man sover med en smule vægt over sig. Det er især godt for folk, der lider angst da dynen kan give noget trykhed. Generelt har denne type dyne en god effekt på en lang række psykiske diagnoser. For eksempel har den også en god effekt på unge med autisme, eller ældre med demens.

Vægtdyner er især beregnet til dem, som føler sig utrygge når de skal sove. I Scandinavian er der op mod 30% af voksne, som har søvnproblemer. Disse søvnproblemer kan nemt skyldes utryghed, også selvom man ikke selv er klar over det. Vægtdynen kan altså hjælpe folk med at få en bedre natsøvn, da den har en veldokumenteret beroligende effekt.

Ulemper ved vægtdyner

Selvom vægtdynen har mange gode kvaliteter, er der også enkelte ulemper ved en sådan dyne. Dynen er meget stor og tung, og er derfor også meget varm. Det betyder, at man ofte er nødt til at have to dyner, da den nærmest er uudholdelig at sove med i sommervarmen. Det tager selvfølgelig lidt mere plads, men det er værd at overveje om det ikke er det værd, hvis man kommer til at sove bedre fremover.

Ud over varmen er der kun en anden ulempe og det er, at vægten af og til bliver fordelt ujævnt. Dog kan denne ujævnhed ofte rettes op ved, at man ryster dynen eller lignende.  

En vægtdyne består af en masse vægtede kugler, der er lidt mindre end en tennisbold. Derfor er det relativt nemt at justere på vægten, hvis den ikke er ligeligt fordelt.

Der er altså langt flere fordele end ulemper ved at sove med en vægtdyne, derfor kan det være en utroligt god investering, hvis man har tendens til uro før søvnen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *