Kend din kunst

Det er altid godt at vide noget om kunst. Uanset om du skal til cocktailparty eller du skal hjem til svigerforældrene, er det altid en god ide at kunne sige noget intellektuelt.

Her kan du læse lidt om kunst, sådan at du kan kloge dig lidt til diverse selskaber. For hvad er mere kultiveret end at snakke om kunst? Der kan jo siges en hel del om kunst, men det er helt sikkert at du kan sige meget, hvis bare du har noget at sige om starten på moderne kunst. Her snakker vi ekspressionisme.

Hvor det hele begyndte

Ekspressionismen tager afsæt i impressionismen, som igen tager afsæt i realisme. Realisme kommer fra perioden omkring den franske borgerkrig, hvor det gik op for malere, at de også kunne udtrykke noget med deres kunst. Det gjorde de ved at afbillede fattige mennesker. Noget som var meget usædvanligt, fordi fattige normalt ikke havde penge til at bestille billeder.

Den udvikling satte gang i at man begyndte at tænke på billedet som noget der kunne vise en side af virkeligheden. Det blev altså mere et holdningsspørgsmål hvad der skulle males og hvordan.

Det var nok noget af denne tankegang der inspirerede impressionister som Claude Monet, Manet og Van Gogh. De malede ikke bare naturen som de så den, men som det indtryk den gjorde på den. Det var altså stadig fx naturen de malede, men de malede mere den stemning der var på stedet en hvordan det helt konkret så ud.

Et individuelt udtryk

Efterhånden som de strømninger løb videre, kom der flere og flere behov for at male, ikke bare ens eget indtryk, men det individuelle udtryk. Fordi verden blev mere kompleks, vendte man mere blikket indad. Man begyndte at ville sige noget med sine billeder.

Denne tid var heller ikke præget af nyskabelse og skønhed, som impressionisternes, men af ødelæggelsen fra de to verdenskrige. Alt den uretfærdighed der udsprang af dem, kom til at betyde at der var mange der gerne ville fortælle om den. På den måde er ekspressionisternes verden tit mere dyster end impressionisternes.

Ekspressionisterne var også et anderledes som personer end impressionisterne typisk var. Mange ekspressionister maler også det vilde byliv og deres mange elskerinder. Hvis man havde kunne låne penge uden rente, havde de måske gjort det. Her trak impressionister sig ofte tilbage til den natur de elskede at male. Her levede de tit en ro, som er afspejlet i deres malerier.

Ekspressionister malede meget mere abstrakt end impressionister, fordi de handler om et udtryk og ikke om hvad det helt præcist er der males. Man kan fx tit se ekspressionistiske portrætter af mennesker, hvor man kan se dele af deres ansigter fra forskellige vinkler. Det er valgt, fordi det ikke er vigtigt hvordan personen ser ud, men hvordan man selv ser dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *